Sportpsychologie.. Wat is dat nou?

Wanneer ik vertel dat ik een sportpsycholoog ben, krijg ik vaak de vraag wat dit precies inhoudt. Als ik vraag wat mensen zelf denken krijg ik vaak de opmerking: ‘’psychologie in de sport’’. In principe klopt dit natuurlijk gewoon… Een sportpsycholoog geeft mentale training aan sporters en is vaak het vertrouwenspersoon in de sportomgeving. Bij sommige clubs is dit nog steeds de taak van de coach. Dezelfde coach die bepaalt of de speler in de selectie zit. Vertelt een speler dan alles tegen zijn coach? En wat nou als de coach het probleem is?

Sommige sporters praten met de coach hierover, maar ze doen dit vaker niet dan wel. Dit zorgt ervoor dat de sporter met niemand echt over zijn probleem kan praten. Hierdoor wordt het probleem niet opgelost of het wordt zelfs erger.  

Sporters zullen dit eerder vertellen aan een sportpsycholoog, gezien deze geheimhoudingsplicht heeft. Dit betekent dat de sporter aan zichzelf kan werken, zonder dat ook maar iemand dit weet. Een sportpsycholoog heeft veel (wetenschappelijke) kennis over hoe problemen in de sport aangepakt kunnen worden.  

Dus.. sportpsychologie is alleen nuttig in de sport?

Nee, in tegendeel zelfs. De kennis en technieken van een sportpsycholoog is nuttig voor al het presteren. Vaak wordt het dan prestatiepsychologie genoemd. Tegenwoordig ervaren veel werknemers spanning en stress. Dit zie je terug komen in de getallen rondom een burn-out. Ruim 1 op de 6 werknemers per jaar ervaart burn-out klachten. Dit kan deels voorkomen worden wanneer werknemers op een juiste manier kunnen omgaan met spanning en stress. Een sportpsycholoog kan hier aan bijdragen.

Is het werken met een sportpsycholoog ook iets voor mij?

Ja, het kan iedereen helpen. Je traint toch ook het technische, tactische en fysieke aspect? Waarom dan niet het mentale aspect. In de komende tijd ben ik op zoek naar sporters die een traject willen aangaan voor een gereduceerd tarief. Vanuit mijn opleiding krijg ik bij de eerste 7 trajecten supervisie van een ervaren sportpsycholoog VSPN. Tijdens dit traject gaan we samen kijken hoe we jou mentaal verder kunnen helpen.

Wil jij hier meer informatie over, neem dan gerust contact met mij op. Ik licht het je graag vrijblijvend toe.

0657625575 | info@jeroendavids.nl | www.jeroendavids.nl

Chat openen
1
Heb je een vraag?
of scan de code
Welkom op mijn website! Leuk dat je geïnteresseerd bent in prestatie- en sportpsychologie.

Heb je een vraag of wil je even sparren? Stuur vrijblijvend een berichtje via whatsapp.