Perfectionisme… Is dit nou een positieve of een negatieve eigenschap?

01 juli 2020 – Click here for the English version

Sporters leggen zichzelf vaak hoge eisen op. Alles moet goed gaan en ze zijn steeds op zoek naar het verbeteren van hun eigen kwaliteiten. Ze willen de perfecte prestatie neerzetten. Er wordt gestreefd naar perfectionisme. Dit laat zien dat perfectionisme in principe ook positief kan zijn. Het kan sporters namelijk helpen om beter te presteren.

Maar waarom wordt er dan altijd zo negatief gesproken over perfectionisme? Veel mensen denken dat een perfectionist niks fout wil doen. In principe is dit natuurlijk waar. Een perfectionist wil geen fouten maken, maar er is een verschil of je er bang voor bent of niet. Wanneer een sporter bang is om fouten te maken, begint het perfectionisme negatief te worden. De sporter krijgt negatieve gedachten over mogelijke fouten die hij kan maken. Deze negatieve gedachten beïnvloeden vervolgens zijn prestatie. De sporter wordt gespannen en gaat juist fouten maken die hij anders nooit zou maken.

Het kan zelfs zo zijn dat de sporter bepaalde taken vermijdt. Wanneer je een handeling niet doet, kun je toch ook geen fouten maken? Of.. juist wel? Wanneer je een handeling niet uitvoert, zul je niet optimaal kunnen presteren. Dat is toch zonde? Je presteert onder je kunnen omdat je geen fout wil maken. Maar is het maken van fouten wel zo’n groot probleem?

“I’ve missed more than 9,000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.”  ­

Michael Jordan

Een mooie quote die dit laat zien, is bovenstaande quote van Michael Jordan. In deze quote geeft hij aan dat hij door zijn fouten succesvol is geworden. Wanneer je een fout maakt, weet je de volgende keer dat je een bepaalde handeling anders moet uitvoeren. Probeer te leren van je fouten die je hebt gemaakt.

Maar ja, fouten maken is eng, stom en niet leuk. Het brengt heel wat emotie met zich mee (boos, beschamend, verdrietig, frustrerend). Het is een kunst om hier het positieve van in te zien. Een handig hulpmiddel hiervoor is denktraining.

Perfectionisme is dus op zichzelf geen negatieve eigenschap. Het wordt pas negatief wanneer perfectionisme je gaat belemmeren, door bijvoorbeeld de angst om fouten te maken. Door het focussen op de fouten ga je juist fouten maken en presteer je minder goed. Dit is toch zonde?

Herken je dit bij jezelf en wil je graag hulp of meer informatie hierover. Neem gerust contact met mij op.

Met sportieve groet,

Jeroen Davids

info@jeroendavids.nl of 06-57625575.

Chat openen
1
Heb je een vraag?
of scan de code
Welkom op mijn website! Leuk dat je geïnteresseerd bent in prestatie- en sportpsychologie.

Heb je een vraag of wil je even sparren? Stuur vrijblijvend een berichtje via whatsapp.